Post

Przepis na idealny sernik pieczony – bez pęknięć i zakalca

Składniki (forma 24 cm):

Spód (opcjonalny):

  • 150 g herbatników (najlepiej pełnoziarnistych lub maślanych)

  • 60 g masła, roztopionego

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego (z wiaderka – dobrej jakości, min. 18% tłuszczu)

  • 200 g cukru (można dać pół na pół z cukrem waniliowym)

  • 5 dużych jajek (w temperaturze pokojowej)

  • 200 ml śmietanki 36% (może być też 30%)

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego

  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii

  • skórka otarta z 1 cytryny (opcjonalnie)


Wskazówki, by uniknąć pęknięć i zakalca:

  1. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Wyjmij je z lodówki 2 godziny przed pieczeniem – różnica temperatur może powodować zakalec.

  2. Nie ubijaj masy za długo. Mieszaj do połączenia składników – nie napowietrzaj jej zbyt mocno, bo sernik opadnie lub popęka.

  3. Sernik piecz w kąpieli wodnej lub z naczyniem z wodą w piekarniku. Para wodna utrzymuje wilgoć i chroni wierzch przed wysuszeniem.

  4. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia. Gwałtowna zmiana temperatury = opadnięcie lub pęknięcie.

  5. Studź sernik powoli. Po pieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik w środku na 1 godzinę.


Przygotowanie:

1. Spód (opcjonalnie):
Herbatniki zmiksuj na piasek, dodaj masło i wymieszaj. Wyłóż dno tortownicy papierem do pieczenia, wciśnij masę ciasteczkową w spód. Schłodź 15 min w lodówce.

2. Masa serowa:
W dużej misce wymieszaj (nie ubijaj!) ser z cukrem, ekstraktem waniliowym i skórką cytrynową. Dodawaj po jednym jajku, delikatnie mieszając szpatułką lub na niskich obrotach miksera. Dodaj śmietankę i mąkę ziemniaczaną – połącz krótko do gładkości.

3. Pieczenie:
Masę wylej na spód (lub do gołej formy, jeśli rezygnujesz z ciasteczek).
Wstaw formę do większego naczynia żaroodpornego z gorącą wodą (do 1/3 wysokości formy).
Piecz w 160°C (góra-dół, bez termoobiegu) przez 1 godz. 20 minut.
Sernik powinien być ścięty na brzegach i lekko drżeć na środku.

4. Studzenie:
Po pieczeniu uchyl piekarnik i zostaw sernik na 1 godzinę w środku. Potem wystudź w temp. pokojowej, a na koniec schłodź w lodówce min. 6 godz. (najlepiej całą noc).


Opcjonalna polewa:

  • 150 g śmietany 18% + 1 łyżka cukru pudru
    Na zimny sernik wylej śmietanę, rozprowadź równo i schłodź 1–2 godziny.


Efekt:

Delikatny, kremowy, nieopadnięty i równy sernik – bez pęknięć, zbędnej wilgoci i zakalca. Idealny solo, z polewą lub owocami.