
Przepisy na Dzień Matki – domowe ciasta i obiady
🍽️ Obiady na Dzień Matki – klasycznie i z nutą finezji
1. Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem i fetą
Składniki:
-
2 piersi z kurczaka
-
100 g świeżego szpinaku
-
80 g sera feta
-
1 ząbek czosnku
-
sól, pieprz, oliwa z oliwek
Wykonanie:
Szpinak podsmaż z czosnkiem, dodaj pokruszoną fetę i ostudź. Piersi natnij wzdłuż i delikatnie rozbij. Wypełnij farszem, zepnij wykałaczkami. Obsmaż na patelni z obu stron, a następnie piecz 15 minut w 180°C. Podawaj z młodymi ziemniakami i sałatką z rukoli.
2. Risotto z kurkami i parmezanem
Składniki:
-
200 g ryżu arborio
-
150 g kurek (świeżych lub mrożonych)
-
1/2 cebuli
-
1 ząbek czosnku
-
1 l bulionu warzywnego
-
30 g parmezanu
-
2 łyżki masła
Wykonanie:
Na maśle zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj kurki i smaż przez 5 minut. Wsyp ryż, mieszaj aż się zeszkli. Dolewaj po 1 chochelce gorącego bulionu, mieszając, aż ryż wchłonie płyn. Na końcu dodaj parmezan i odrobinę masła dla kremowości.
3. Łosoś w sosie cytrynowo-koperkowym
Składniki:
-
2 filety z łososia
-
150 ml śmietanki 30%
-
1/2 cytryny (sok i skórka)
-
1 łyżka posiekanego koperku
-
sól, pieprz
Wykonanie:
Łososia dopraw, upiecz w 180°C przez 15 minut. W rondelku zagotuj śmietankę z sokiem z cytryny i koperkiem, dodaj sól i pieprz. Podawaj z ryżem jaśminowym i warzywami gotowanymi na parze.
🍰 Ciasta i desery na Dzień Matki – domowe i wyjątkowe
1. Tarta z kremem waniliowym i owocami
Składniki na spód:
-
200 g mąki
-
100 g masła
-
1 żółtko
-
2 łyżki cukru pudru
-
1 łyżka zimnej wody
Krem:
-
400 ml mleka
-
3 żółtka
-
2 łyżki mąki ziemniaczanej
-
3 łyżki cukru
-
1 laska wanilii
Dodatki:
-
maliny, borówki, truskawki
-
listki mięty do dekoracji
Wykonanie:
Zagnieć ciasto, schłódź, wyłóż formę i podpiecz na złoto. Ugotuj budyń z mleka, żółtek, wanilii i mąki. Ostudzony krem wyłóż na spód, udekoruj owocami. Schłódź przed podaniem.
2. Sernik z białą czekoladą i malinami
Składniki:
-
1 kg twarogu sernikowego
-
200 g białej czekolady
-
4 jajka
-
1/2 szklanki cukru
-
1/2 szklanki śmietanki 30%
-
garść malin (świeżych lub mrożonych)
Wykonanie:
Czekoladę rozpuść ze śmietanką. Zmiksuj twaróg z cukrem i jajkami, dodaj ostudzoną czekoladę. Wylej do formy, posyp malinami. Piecz w 160°C przez 1h 15 min. Studź stopniowo.
3. Deser w pucharkach: truskawkowy krem z mascarpone
Składniki:
-
250 g mascarpone
-
150 ml śmietanki 30%
-
2 łyżki cukru pudru
-
200 g truskawek
-
2 łyżeczki żelatyny (opcjonalnie dla sztywności)
Wykonanie:
Zblenduj połowę truskawek, dodaj cukier. Ubij śmietankę, wymieszaj z mascarpone i musem. Przełóż do pucharków, dodaj truskawki pokrojone w plasterki. Schłódź.
💐 Podsumowanie
Dzień Matki to doskonała okazja, by podziękować Mamie w najbardziej smakowity sposób – własnoręcznie przygotowanym obiadem i słodkim deserem. Niezależnie, czy postawisz na klasykę, jak sernik czy kurczaka, czy coś lżejszego i nowoczesnego – liczy się gest, smak i wspólnie spędzony czas.