Post

Przepisy na Dzień Matki – domowe ciasta i obiady

🍽️ Obiady na Dzień Matki – klasycznie i z nutą finezji

1. Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem i fetą

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka

  • 100 g świeżego szpinaku

  • 80 g sera feta

  • 1 ząbek czosnku

  • sól, pieprz, oliwa z oliwek

Wykonanie:
Szpinak podsmaż z czosnkiem, dodaj pokruszoną fetę i ostudź. Piersi natnij wzdłuż i delikatnie rozbij. Wypełnij farszem, zepnij wykałaczkami. Obsmaż na patelni z obu stron, a następnie piecz 15 minut w 180°C. Podawaj z młodymi ziemniakami i sałatką z rukoli.


2. Risotto z kurkami i parmezanem

Składniki:

  • 200 g ryżu arborio

  • 150 g kurek (świeżych lub mrożonych)

  • 1/2 cebuli

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 l bulionu warzywnego

  • 30 g parmezanu

  • 2 łyżki masła

Wykonanie:
Na maśle zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj kurki i smaż przez 5 minut. Wsyp ryż, mieszaj aż się zeszkli. Dolewaj po 1 chochelce gorącego bulionu, mieszając, aż ryż wchłonie płyn. Na końcu dodaj parmezan i odrobinę masła dla kremowości.


3. Łosoś w sosie cytrynowo-koperkowym

Składniki:

  • 2 filety z łososia

  • 150 ml śmietanki 30%

  • 1/2 cytryny (sok i skórka)

  • 1 łyżka posiekanego koperku

  • sól, pieprz

Wykonanie:
Łososia dopraw, upiecz w 180°C przez 15 minut. W rondelku zagotuj śmietankę z sokiem z cytryny i koperkiem, dodaj sól i pieprz. Podawaj z ryżem jaśminowym i warzywami gotowanymi na parze.


🍰 Ciasta i desery na Dzień Matki – domowe i wyjątkowe

1. Tarta z kremem waniliowym i owocami

Składniki na spód:

  • 200 g mąki

  • 100 g masła

  • 1 żółtko

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 1 łyżka zimnej wody

Krem:

  • 400 ml mleka

  • 3 żółtka

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 3 łyżki cukru

  • 1 laska wanilii

Dodatki:

  • maliny, borówki, truskawki

  • listki mięty do dekoracji

Wykonanie:
Zagnieć ciasto, schłódź, wyłóż formę i podpiecz na złoto. Ugotuj budyń z mleka, żółtek, wanilii i mąki. Ostudzony krem wyłóż na spód, udekoruj owocami. Schłódź przed podaniem.


2. Sernik z białą czekoladą i malinami

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego

  • 200 g białej czekolady

  • 4 jajka

  • 1/2 szklanki cukru

  • 1/2 szklanki śmietanki 30%

  • garść malin (świeżych lub mrożonych)

Wykonanie:
Czekoladę rozpuść ze śmietanką. Zmiksuj twaróg z cukrem i jajkami, dodaj ostudzoną czekoladę. Wylej do formy, posyp malinami. Piecz w 160°C przez 1h 15 min. Studź stopniowo.


3. Deser w pucharkach: truskawkowy krem z mascarpone

Składniki:

  • 250 g mascarpone

  • 150 ml śmietanki 30%

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 200 g truskawek

  • 2 łyżeczki żelatyny (opcjonalnie dla sztywności)

Wykonanie:
Zblenduj połowę truskawek, dodaj cukier. Ubij śmietankę, wymieszaj z mascarpone i musem. Przełóż do pucharków, dodaj truskawki pokrojone w plasterki. Schłódź.


💐 Podsumowanie

Dzień Matki to doskonała okazja, by podziękować Mamie w najbardziej smakowity sposób – własnoręcznie przygotowanym obiadem i słodkim deserem. Niezależnie, czy postawisz na klasykę, jak sernik czy kurczaka, czy coś lżejszego i nowoczesnego – liczy się gest, smak i wspólnie spędzony czas.