Post

Azjatyckie dania, które zrobisz z polskich składników

Azjatyckie dania, które zrobisz z polskich składników

Wstęp: orientalne smaki w domowym wydaniu

Azjatycka kuchnia zachwyca swoją różnorodnością smaków – słodycz, ostrość, słoność i umami spotykają się w jednym daniu, tworząc kulinarną eksplozję. Wydaje się, że przygotowanie prawdziwego dania w stylu tajskim, chińskim czy japońskim wymaga wyprawy do egzotycznego sklepu i zakupu składników, których nie znamy i nie mamy w spiżarni. Tymczasem wiele azjatyckich smaków można odtworzyć z wykorzystaniem składników dostępnych w polskich sklepach i na bazarkach.

Nie potrzebujesz sosu rybnego, liści kaffiru czy trawy cytrynowej, by przywołać smak pad thaia czy curry. Oto kilka sprawdzonych przepisów inspirowanych Azją, które przygotujesz z produktów z polskiego sklepu – smacznie, szybko i bez wyszukanych dodatków.


1. Domowy stir-fry z warzywami i makaronem

Stir-fry, czyli szybkie smażenie na dużym ogniu, to jeden z filarów kuchni azjatyckiej. Sekret tkwi w krótkim czasie obróbki – warzywa pozostają chrupiące, a danie zachowuje świeżość i wartości odżywcze.

Składniki (na 2 porcje):

  • 200 g makaronu ryżowego lub jajecznego (można zastąpić cienkim spaghetti)

  • 1 marchewka

  • 1 papryka

  • ½ brokuła lub cukinia

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 łyżki sosu sojowego

  • 1 łyżeczka miodu

  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny

  • olej roślinny

Przygotowanie:
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją. Warzywa pokrój w cienkie paski. Na dużej patelni lub w woku rozgrzej olej, wrzuć warzywa i smaż krótko na dużym ogniu. Dodaj posiekany czosnek, makaron i sos sojowy z dodatkami. Podsmażaj 2 minuty, aż całość się połączy. Można dodać jajko lub tofu.

Zamienniki:

  • sos sojowy = kupisz w każdym markecie

  • ocet ryżowy = użyj jabłkowego lub winnego

  • tofu = zamień na biały ser lub pieczonego kurczaka


2. Szybkie curry z kurczakiem i marchewką

Kremowe curry kojarzy się z mlekiem kokosowym i przyprawami z Indii lub Tajlandii. W domowej wersji możesz uzyskać podobny efekt z użyciem śmietanki, mleka i aromatycznej mieszanki przypraw.

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka

  • 2 marchewki

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 szklanka śmietanki 30% lub mleka z odrobiną masła

  • 1 łyżka curry (mieszanka przypraw)

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej i ostrej

  • sól, pieprz, olej

Przygotowanie:
Kurczaka pokrój w kostkę i obsmaż na oleju. Dodaj pokrojoną cebulę, czosnek, marchewkę i wszystkie przyprawy. Po kilku minutach zalej całość śmietanką. Duś pod przykryciem ok. 10 minut. Podawaj z ryżem lub kaszą.

Zamienniki:

  • mleko kokosowe = śmietanka z odrobiną oleju lub masła

  • pasta curry = gotowa przyprawa curry z półki polskiego sklepu


3. Omlet po chińsku z warzywami

Popularny chiński omlet to szybki sposób na sycący posiłek – podobny do frittaty, ale z orientalnym twistem. Nie musisz używać sosu ostrygowego – sos sojowy wystarczy, by uzyskać głęboki smak.

Składniki:

  • 4 jajka

  • ½ cebuli

  • 1 marchewka

  • garść groszku konserwowego lub kukurydzy

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • pieprz, olej do smażenia

Przygotowanie:
Jajka rozkłóć z sosem sojowym. Warzywa pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni. Zalej je masą jajeczną i smaż na małym ogniu pod przykryciem, aż omlet się zetnie. Przełóż na talerz, posyp szczypiorkiem.

Zamienniki:

  • groszek azjatycki = groszek konserwowy

  • cebulka dymka = szczypiorek


4. Kluski ryżowe z cebulą i jajkiem (inspiracja daniem z Korei)

Ten prosty przepis inspirowany jest koreańskimi potrawami typu bap, czyli ryż z dodatkami. Można go przyrządzić z ugotowanego ryżu z dnia poprzedniego.

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanego ryżu

  • 1 cebula

  • 2 jajka

  • 1 łyżeczka masła

  • sos sojowy, pieprz, czosnek

  • opcjonalnie: ser żółty, szczypiorek

Przygotowanie:
Cebulę zeszklij na maśle, dodaj czosnek. Dodaj ryż, wymieszaj i wbij jajka. Smaż, aż się zetną. Dopraw sosem sojowym i pieprzem. Podawaj z zieleniną.

Zamienniki:

  • gotowe kluski ryżowe = ryż z lodówki

  • kimchi = kiszona kapusta z papryką


5. Zupa azjatycka z makaronem i jajkiem (inspiracja ramenem)

Ramen z polską duszą – czyli wywar warzywny z dodatkami, które masz w domu. Intensywny, aromatyczny i rozgrzewający.

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego

  • 100 g makaronu (np. spaghetti, ramen instant, ryżowy)

  • 2 jajka

  • marchewka, cebula, por

  • czosnek, imbir (świeży lub w proszku)

  • 2 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie:
W bulionie gotuj pokrojone warzywa, dodaj czosnek i imbir. Ugotuj osobno makaron i jajka (na półtwardo). Do miski włóż makaron, zalej bulionem, dodaj jajko, szczypiorek, ewentualnie kukurydzę czy kapustę pekińską.

Zamienniki:

  • grzyby shitake = pieczarki

  • wakame = szpinak świeży lub natka pietruszki

  • makaron ramen = makaron ryżowy lub spaghetti


6. „Sajgonki” z warzywami w papierze ryżowym lub naleśniku

Jeśli nie masz papieru ryżowego, możesz zawinąć warzywa w cienki naleśnik lub tortillę i usmażyć – efekt będzie podobny. Wewnątrz może się znaleźć wszystko: kapusta, marchewka, cebula, czosnek.

Składniki:

  • ½ główki kapusty

  • 1 marchewka

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • sól, pieprz, sos sojowy

  • cienkie naleśniki lub tortilla

Przygotowanie:
Warzywa podsmaż na oleju z przyprawami. Ostudź i zawijaj w naleśniki. Smaż z każdej strony na chrupko. Podawaj z sosem czosnkowym lub słodko-pikantnym.

Zamienniki:

  • papier ryżowy = naleśniki z mąki i wody

  • sos chili = ketchup z papryką i pieprzem


Podsumowanie: orient na wyciągnięcie ręki

Nie musisz mieć dostępu do azjatyckiego supermarketu, by cieszyć się aromatami kuchni orientalnej. Z pomocą podstawowych składników dostępnych w polskich sklepach i odrobiną wyobraźni możesz stworzyć dania inspirowane Azją – szybkie, pyszne i niedrogie. Wystarczy sos sojowy, świeże warzywa, makaron i przyprawy, które już masz w kuchni.

To świetny sposób, by wzbogacić swój jadłospis, przemycić więcej warzyw i urozmaicić codzienne obiady – bez wychodzenia z domu i bez nadmiernego komplikowania życia.