Post

5 przepisów z Bliskiego Wschodu, które zaskoczą Twoich gości

5 przepisów z Bliskiego Wschodu, które zaskoczą Twoich gości

Kuchnia Bliskiego Wschodu to prawdziwa uczta dla zmysłów. Aromatyczna, pełna ziół, przypraw i kontrastów – słodkiego i słonego, chrupiącego i kremowego. To kuchnia wspólnego stołu, dzielenia się, a zarazem zaskakującej prostoty. W wielu domach kojarzona z hummusem i falafelem, w rzeczywistości skrywa znacznie więcej kulinarnych skarbów, które z powodzeniem przygotujesz we własnej kuchni i zaskoczysz swoich gości.

Poniżej znajdziesz pięć przepisów – zarówno klasyków, jak i mniej znanych perełek – które łączą autentyczność z łatwością wykonania. To dania, które nie tylko smakują wyśmienicie, ale również robią wrażenie wizualne i opowiadają historię kultur, tradycji i wspólnego biesiadowania.


1. Muhammara – syryjska pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich

Ta intensywnie czerwona, kremowa pasta to prawdziwy hit mezze. Wywodzi się z Aleppo i łączy w sobie słodycz pieczonej papryki, głębię orzechów włoskich, ostrość czosnku i subtelną kwasowość soku z granatu. Muhammara to idealna przystawka do pity, krakersów, warzyw lub nawet jako smarowidło do kanapek.

Składniki:

  • 2 czerwone papryki (upieczone i obrane)

  • 1/2 szklanki orzechów włoskich

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżka melasy z granatu

  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

  • 1 łyżka bułki tartej

  • sól, pieprz, oliwa z oliwek

Wszystkie składniki blendujemy na gładką pastę. Doprawiamy do smaku i podajemy schłodzoną. Smakuje jeszcze lepiej po kilku godzinach w lodówce, kiedy smaki się przegryzą.


2. Shakshuka z bakłażanem – aromatyczne śniadanie lub kolacja

Choć shakshuka znana jest z kuchni izraelskiej, swoje korzenie ma w kuchni maghrebskiej. To danie z jajek duszonych w pikantnym sosie pomidorowym z cebulą, czosnkiem i przyprawami. W tej wersji dodajemy bakłażana, który nadaje daniu mięsistości i głębi. Efekt? Idealne danie jednogarnkowe, które sprawdzi się o każdej porze dnia.

Składniki:

  • 1 duży bakłażan

  • 1 cebula, 2 ząbki czosnku

  • 1 puszka pomidorów krojonych

  • 1 łyżeczka papryki wędzonej, 1/2 łyżeczki kminu

  • 4 jajka

  • świeża kolendra, natka pietruszki

Bakłażana kroimy w kostkę i podsmażamy, aż będzie miękki. Dodajemy cebulę, czosnek, przyprawy i pomidory. Dusimy aż sos zgęstnieje. Robimy wgłębienia i wbijamy jajka. Przykrywamy patelnię i dusimy aż białka się zetną. Podajemy z chlebem naan lub pitą.


3. Kibbeh nayeh – bliskowschodni tatar w wersji wegetariańskiej

Kibbeh nayeh to libańska odpowiedź na tatar – klasycznie z surowej jagnięciny i bulguru, z dodatkiem cebuli, oliwy i przypraw. Ale coraz większą popularność zdobywa jego roślinna wersja, równie smaczna i znacznie lżejsza – z czerwonej soczewicy i bulguru. Delikatna, kremowa, z ziołowym akcentem, świetnie smakuje z oliwkami i świeżym chlebem.

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy

  • 1/2 szklanki drobnego bulguru

  • 1 cebula, 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżka pasty z papryki (lub koncentratu)

  • świeża mięta, natka pietruszki

  • oliwa z oliwek, sól, pieprz, kumin

Bulgur zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10 minut. Mieszamy z rozgniecioną soczewicą i resztą składników. Formujemy pastę, schładzamy. Podajemy z oliwą, miętą i cytryną. Danie pełne umami i bardzo zaskakujące w smaku!


4. Maqluba – „odwrócony” ryż z warzywami

Maqluba to danie spektakularne – dosłownie i w przenośni. W języku arabskim nazwa oznacza „odwrócony” i dokładnie tak się je podaje: ryż, mięso i warzywa są warstwowo ułożone w garnku, a po ugotowaniu – obracane na talerz jak tort. Choć klasyczna wersja zawiera jagnięcinę lub kurczaka, wegetariańska wersja z kalafiorem, bakłażanem i ziemniakami również robi furorę.

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu basmati

  • 1 bakłażan, 1 ziemniak, 1/2 kalafiora

  • przyprawy: cynamon, kumin, allspice, kurkuma

  • bulion warzywny

  • oliwa, migdały lub orzechy do dekoracji

Warzywa kroimy w plastry, pieczemy lub podsmażamy. Układamy je na dnie garnka, następnie wsypujemy przyprawiony ryż i zalewamy bulionem. Gotujemy pod przykryciem 20 minut. Odstawiamy na 10 minut, po czym odwracamy na duży talerz. Posypujemy orzechami i podajemy z jogurtem naturalnym.


5. Malabi – bliskowschodni deser różany

Na zakończenie coś słodkiego – malabi, czyli mleczny deser przypominający panna cottę. Delikatny, chłodny, z subtelnym aromatem wody różanej i dodatkiem chrupiących pistacji. To doskonałe zwieńczenie kolacji – lekkie, ale wyraziste. Malabi serwuje się w szklankach, schłodzone, często z syropem owocowym lub granatem.

Składniki:

  • 500 ml mleka (można użyć roślinnego)

  • 2–3 łyżki cukru

  • 2 łyżki mąki kukurydzianej

  • 1 łyżeczka wody różanej

  • posiekane pistacje, syrop z malin lub granatu

Mąkę rozpuszczamy w mleku, gotujemy z cukrem, aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy wodę różaną. Przelewamy do szklanek i chłodzimy. Przed podaniem dekorujemy pistacjami i syropem. Prostota, która zachwyca.


Podsumowanie

Bliskowschodnia kuchnia to prawdziwa kopalnia inspiracji – i nie musi oznaczać trudnych, czasochłonnych dań. Wystarczy kilka składników, dobre przyprawy i odrobina odwagi, by zaprosić do swojego domu smaki Libanu, Syrii, Izraela czy Jordanii. Muhammara, shakshuka z bakłażanem, roślinne kibbeh, ryżowa maqluba i różane malabi to tylko początek – dania, które nie tylko ucieszą podniebienia, ale i pobudzą rozmowy przy stole.