Post

Co warto ugotować z kuchni greckiej? Przepisy z wysp

Kuchnia grecka to prawdziwa uczta dla zmysłów – pełna aromatów ziół, oliwy z oliwek, dojrzewających w słońcu warzyw i świeżych produktów. Greckie wyspy, takie jak Kreta, Rodos czy Santorini, oferują wiele regionalnych potraw, które zachwycają prostotą i głębią smaku. Oto co warto ugotować z kuchni greckiej – autentyczne przepisy inspirowane greckimi wyspami:


🥗 Choriatiki – sałatka grecka (wersja z Krety)

Składniki:

  • 3 dojrzałe pomidory

  • 1 ogórek

  • 1/2 czerwonej cebuli

  • 1 zielona papryka

  • 100 g sera feta (najlepiej grecka feta z mleka owczego)

  • oliwki Kalamata

  • oliwa z oliwek extra virgin

  • suszone oregano

  • sól, pieprz

Wykonanie:
Pokrój warzywa w grube plastry, ser feta w kostkę lub na plaster. Ułóż na talerzu, posyp oregano i oliwkami, skrop porządnie oliwą. Nie mieszaj – tradycyjnie podaje się warstwowo.


🍆 Melitzanes papoutsakia – bakłażany „pantofelki” z Rodos

Składniki:

  • 2 średnie bakłażany

  • 250 g mielonej wołowiny

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 200 ml przecieru pomidorowego

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • 50 g startego żółtego sera (np. kefalotyri lub parmezan)

  • oliwa, sól, pieprz

Wykonanie:
Bakłażany przekrój wzdłuż i wydrąż miąższ. Upiecz połówki przez 15 minut w 180°C. W międzyczasie podsmaż cebulę i czosnek, dodaj mięso, przyprawy i przecier – gotuj sos. Wypełnij bakłażany sosem mięsnym, posyp serem i zapiecz kolejne 15 minut.


🧀 Saganaki – smażony ser (ulubieniec z Lefkady)

Składniki:

  • 1 gruby plaster sera kefalotyri, graviera lub halloumi (ok. 1,5 cm)

  • 1 jajko

  • mąka do obtoczenia

  • oliwa do smażenia

  • plaster cytryny do podania

Wykonanie:
Ser obtocz w mące, zanurz w jajku, ponownie w mące i smaż na rozgrzanej oliwie z obu stron na złoty kolor. Podawaj z cytryną – ser z zewnątrz powinien być chrupiący, w środku ciągnący i słony.


🥬 Dolmadakia – zawijane liście winorośli z ryżem (klasyk z Santorini)

Składniki:

  • 20–25 liści winorośli (ze słoika lub świeżych, sparzonych)

  • 1/2 szklanki ryżu

  • 1 mała cebula

  • natka pietruszki, koperek

  • 1/2 cytryny

  • oliwa, sól, pieprz

Wykonanie:
Podsmaż cebulę, dodaj ryż i przyprawy, zalej wodą i podduś przez kilka minut. Farsz ostudź. Nakładaj po łyżeczce na każdy liść i ciasno zawijaj. Ułóż warstwowo w garnku, zalej wodą z oliwą i cytryną. Gotuj pod przykryciem 30–40 minut. Podawaj na zimno lub ciepło.


🍖 Kleftiko – mięso zapiekane w papierze (danie pasterzy z gór Krety)

Składniki:

  • 800 g jagnięciny lub wieprzowiny

  • 2 ziemniaki

  • 1 marchew

  • 1 cebula

  • sok z 1 cytryny

  • oliwa

  • czosnek, oregano, rozmaryn, sól, pieprz

  • kawałki sera feta (opcjonalnie)

Wykonanie:
Mięso i warzywa pokrój w większe kawałki, dopraw, skrop oliwą i sokiem z cytryny. Całość zawiń w pergamin i folię, piecz 1,5–2 godziny w 180°C. Mięso będzie miękkie, soczyste i aromatyczne.


🍰 Galaktoboureko – greckie ciasto z kremem z semoliny (delicja z wysp)

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta filo

  • 1 litr mleka

  • 100 g semoliny (kaszka manna)

  • 4 jajka

  • 100 g cukru

  • 1 laska wanilii lub ekstrakt

  • 150 g masła

  • syrop: 200 ml wody + 200 g cukru + skórka cytrynowa

Wykonanie:
Z mleka, jajek, cukru i semoliny ugotuj gęsty krem. Formę wyłóż ciastem filo, nasmaruj masłem, wylej masę i przykryj kolejnymi warstwami filo. Piecz 45 minut w 180°C. Po upieczeniu polej ciepłym syropem. Ciasto jest chrupiące z wierzchu i kremowe w środku.


🇬🇷 Podsumowanie – co jeszcze warto ugotować?

  • Tzatziki – jogurt grecki + ogórek + czosnek + oliwa

  • Moussaka – zapiekanka z bakłażana, mięsa i beszamelu

  • Spanakopita – ciasto filo z nadzieniem ze szpinaku i fety

  • Loukoumades – greckie pączki w syropie

  • Fakes soupa – grecka zupa z soczewicy